Kategorier
Stockholm

Historiens främsta gatufoto?

Först ska jag säga att jag inte tycker att det finns något som ”historiens bästa gatubild”! Vem bestämmer det när beauty lies in the eye of the beholder? Ett försök gjordes här: Historiens främsta gatubild? – Fotosidan. Gary Winogrands bild finns inte på min top 50!

En av mina favoriter ur HCB:s digra bildskatt finns här: den med kvinnorna som bär bakplåtar på huvudet. Älskar den för alla dess linjer. Men inte som gatufoto, avståndet till  människorna är för stort. Fick sätta mig och bläddra genom en hög med fotoböcker, Vivian Maier, Helen Levitt, Lisette Model, Elliot Erwitt, Louis Faurer, Saul Leiter med flera. Ett problem är att de har fått så många efterföljare att man tycker man har sett det förut. Men det har man ju inte, man har sett det efter. Och jag är ju en efterföljare själv, det här är mina referensramar när det kommer till gatufoto. Louis Faurers ”52nd Pier Looking Towards United Nations Building. New York 1947 or 1950.” Hittade ingen bra länk till den, men jag gillar även denna. Lustigt, när jag sökte på Louis Faurer fick jag upp en sida med en massa gatubilder, varav minst tre var mina!!! Se själva, se om ni hittar dem! Intressant! Kollade ett av blogginläggen där en av bilderna var med och jag namedroppade flera gatufotografer där också, vilket gjorde att mitt foto hamnade på en Louis Faurer-sida. Men med hänvisning till denna sida. Antar att det inte gör något.