Kategorier
Stockholm

Gnesta – ett besök på vischan

Dags igen för utflykt till utomsocknes mål, Gnesta. Att det är en fotoutställning där i dag har väl ingen missat?  Kända FS-profiler ställer ut och många av bilderna har jag sett, men jag är lite nyfiken ändå. Gnesta ligger en bit bort, det går snabbare att ta sig till Helsingfors. Någon recensent är jag inte, men bilderna var fina, idéen kul och det är roligt att få levande ansikten till namnen. Som bonus får jag en pratstund med Claes W.

Södra station

Lite drygt att åka pendeltåg , skönt att inte behöva göra det varje dag. En tvåpersoners möhippa tar sig fram och tillbaka genom vagnen, den blivande bruden säljer kramar för 5:-.

Krama en blivande brud för fem kronor

När jag kliver av vid Södra station och går ner mot Slussen pågår Prideparaden, massor av folk och färg. Vid trappan från Fatbursparken till Medis sitter ett glatt gäng. Fattar inte om det är en svensexa eller något annat. Det huvudpersonen högljutt erbjuder är i alla fall inga kramar.

”Gazza”-look alike

Skönt att vara ute med kameran igen och ta lite bilder till bloggen. Var ute i ösregnet i torsdags men tyckte inte jag fick med mig något värt att publicera. Skrev om kaspisk trut i senaste bloggposten. I torsdags såg jag på Skeppsbron den medelhavstrut som fågelskådarna larmat om hela veckan. Eller, jag såg fågelskådaresset Svante Söderholm och fattade genast vad han var ute efter. Svante pekade sen ut rätt trut för mig. Vitfågelbestämning är för proffsen.

Så botas tågdöden

Hoppas ni såg K-specialen i går med lettiska fotografen Inta Ruka. Så känslosamt och så fina och starka porträtt! Och härliga gamla hus och kvarter i Riga. Man blir lite sugen på att åka till Baltikum och fota.

På MoMa har just avslutats en retrospektiv utställning med Henri Cartier Bressons fotografier. I fotomagasinet Aperture läser jag att en som varit inblandad i utställningen hade HCB:s kontaktkartor och konstaterat: ”The decisive moment is bullshit! There are ten pictures before and ten pictures after every one of them; he actually took thirty pictures of people leaping over that poodle”.  Tja, det är väl så vi gör ibland.

7 svar på ”Gnesta – ett besök på vischan”

Tjenare!
Skönt att höra att HBC var mänsklig*. Jag antar att det hör till när mytbildningen kring en ikon tar fart att de tilldelas nästan supermänskliga egenskaper. Hur ska man annars förklara att de lyckas så mycket bättre än en själv?

Undrar om hunden också vill ha en kram? 😉

/Jimmy
* fast lite mer mänsklig än vi andra, förstås

Tjenare Jimmy. Fick för mig att Fido var av rasen Amstaff och de är väl så´na där man inte gärna kramas med? Men den låg så lugnt och fint mittemot mig hela resan, så det hade kanske gått. En kram för ett hundkex, typ. På tal om foton och fotografer, är inne och kollar på 1 exposure. Många superskarpa bilder där, skärpa från första till sista centimetern, typ. Kul först 50 bilderna, men nu börjar jag tröttna lite. Kanske för att man inte fixar det själv 🙂
Nä, skitigt och ruffigt ska det va! /Matti

Jag håller med om 1x.com. Visst är det snyggt foto, men jag får aldrig med några bilder längre. Antagligen för att jag inte heller är intresserad av att göra tekniskt perfekta gatufoton längre. Dock finns andra inriktningar där bilderna håller hög klass.

Det pågår också en ständig diskussion bland gatufotograferna på 1x om att det är ett problem att få sina bilder bedömda (och avfärdade) av macrofotografer och andra som gärna excellerar i det perfekta. Skulle tro att galleri FS har samma problem. För många som röstar = mainstream ; )

Spännande också att du sett Malin från förskingringen i spritt språngande verkligheten!

/Jimmy

Ja, det var trevligt att bli utvald som förste gajdare när hon tog sina första riktiga gatufotosteg på stan 🙂 1x.com – lite många fjärilar på sistone. Visst är sidan lite FS-international? /Matti

1x tycker jag kändes mer intressant för tre år sedan när jag gick med. Den har vuxit en hel del sedan dess vilket nog bidragit till slagsidan. Men de har till skillnad från FS en jury – förutom medlemmarna – som har sista ordet när det gäller publicering eller inte. De ser sig också som ett galleri med en viss stil, så de tar inte på sig att visa all typ av fotografi utan håller sig till sin egen stil.

Ja, att man aldrig får vara ifred! 🙂 Galleri FS har väl en jury på det här viset? Så det vi ser på 1x är typ deras Galleri FS, eller? Annars kan vad jag vill minnas, ha en hemsida hos dem och det finns olika pooler även där. Vart ska man ta vägen i bild- och mediabruset?

Jo, galleri FS har tagit efter 1x när det gäller antagningsförfarandet. Men 1x har som sagt en uttalad ”stil” som gör att de blir smalare i sitt urval. Tror FS måste vara bredare iom att de förväntas representera alla medlemmars inriktningar. Fast gatufoto när man klipper näsor mitt i brosket eller inte har perfekt skärpa kommer inte in där heller. Klåpare … 😉

Stängt för kommentering.