Kategorier
Stockholm

Söndagsbetraktelser

Höstsolen skiner, men vaddå, jag plåtade sol i går. Sliter med att öppna Arlas 1,5 liters mjölkförpackning. Den modellen kan jag glömma när jag blir gammal och svagare i nyporna. Eller så får jag vänta till hemtjänsten kommer, om jag nu kommer ha råd med någon sådan. Drick mjölk medan ni kan (öppna förpackningarna).

Läste och tittade ut Gursky redan i går kväll och är ett tag inne på att åka in och köpa mer fotolitteratur i dag. Har för tillfället ingen aning om vad. Har heller just inget fotouppslag annat än ett jag tänker viga tisdagens långlunch åt. Hmm!

”En stunds vila på MM”

Plockar till sist in krukväxterna från balkongen, det är ju tuffa minusgrader på nätterna. Både änglatrumpeten och olivbusken verkar nöjda med att få flytta in till värmen. Bostadsföreningen i samma typ av hus som jag bor i, och vars byggnader jag passerar på väg till bussen varje morgon, har tagit bort alla balkonger. Alltså, inte bara balkongräckena utan även betongplattorna och de två bastanta betongpelare som plattorna vilade på. Blir spännande att se vad de ersätts av.

”Siluetter utanför MM”

Det blir en hemmadag, med en kort promenad till Konsum och Aftonbladet och en lur i soffan. Trelleborg-Djurgår´n. Gursky? Annorlunda foto än vad jag sysslar med, men likväl intressant och till viss del inspirerande även för en gatufotograf.

”Tingeling”

Fick ett gäng bilder över från i går och det är dessa ni får se nu. Om jag ska kommentera varför jag tog dem, så tycker jag att damen hade ett fascinerande ansikte där hon sitter och kollar klockan, kanske med stigande irritation över att den hon väntar på inte behagar att infinna sig i tid. Har man därtill bekymmer med rörligheten, vilket kryckan antyder, är det inte lätt att alltid hålla humöret uppe. Siluetterna från personerna och fönsterluckorna gillar jag. Och tingelingskulpturen har jag länge funderat på hur jag ska fotografera. Så här blev det denna gång.

”Gallerian, spegling”

Ni har knappast missat att jag är svag för speglingar i olika former. Gillar hur det ställer till perspektivet och den visuella perceptionen. Huvuden och ben, långt borta och nära, stilla eller på väg. En ”vimmelbild” om man så vill, och det vill jag.

”Vimmelspegling, Kungsgatan”

En vimmelspegling till. Det infallande solljuset gör den här typen av bilder tacksamma att ta. Som sagt, jag gillar det. Gör ni? Kommentera är ni snälla!

”Blott en liten skymt”

I ovanstående bild kan man blott ana att en kvinna smyger förbi, hon skymtar i den mörkblå ”spegeln”. Kanske törs jag smyga in den i gatufotopoolen och se om någon upptäcker det ynkliga mänskliga inslaget i bilden som i mina ögon ända, knappt, men dock, kvalificerar bilden för GF?

”Ljushuvud”

Lite motljus till sist, på mitt sätt. Solljuset reflekteras här i ett fönster på byggnaden i bakgrunden vilket ger två olika skuggriktningar. Om man kollar noga. Många bilder blev det. Igen.

8 svar på ”Söndagsbetraktelser”

Siluettbilden, med det svärtade lapptäcket luckorna ger upphov till, är ju fin så det förslår. Gillar vimmelspeglingen från Kungsgatan med, men den når inte riktigt hela vägen fram. Det är ju väldigt mycket okontrollerbart som måste klaffa för att alla bitar ska falla på plats i en så pass komplicerad bild. Föresten: jag vet inte om du brukar gå in med pjatten när du framkallar, men i den här typen av bilder tror jag det skulle göra susen.

När det gäller mjölkpaketen rekommenderar jag att du börjar öva på att sabrera. Gubbklippt eller inte – du har några år på dig 🙂

Pjatten, digitalpjatta? Vilka delar av bilden avser du då? Tack för kommentaren och synpunkten, extra värdefullt vad gäller mina mer experimentella och/eller lekfulla bilder. De är ju bara idéer, utkast, som kanske renderar både uppkast, och bortkast till sist.
Mjölkpaketen, är nog där jag får tillämpa gubbklippning 😉

Du verkar att ha haft en riktigt lyckad lördag med många fina bilder. Av dagens skörd så fastnade jag för ”Siluetter utanför MM” , svärtan och kompositionen är bara så bra. Sedan gillar jag ”Blott en liten skymt” där du leket med skuggor och speglingar.
Syns på rastgården:)
/Sven

Kul att du ser ngt i ”Blott en liten skymt”, den är lite knepig. ”Siluetter…” är lättare att ta till sig om man jämför. Jotack, det hann bli ett gäng hyfsade skott på en och en halv timmes promenerande city – Moderna museet – city. Tack Sven. /Matti

Gillar vimmelspeglingen från Kungsgatan, lite roligt att det mest är män som syns i så väl cafe som spegling. Har du alltid en ide när du gr ut och fotar, något du vill åstadkomma? Visst det har jag också ibland men ofta tar jag det som kommer med återkommande teman som fortsätter att finnas i bakhuvudet. /Malin

Jag har en aning om vad jag söker och just nu är det typ den röriga rulltrappan, ”övergång och uppgång” och nu senast ”blott en liten skymt”. Speglingar är jag alltid öppen för och höstens solljus gör det också lätt att hitta platser att mjölka. ”Tingeling” är också en idé att återvända till. Annars behöver jag bara en anledning att åka in, ngn utställning att besöka, bok att köpa, klippning etc och för tillfället flyter det bara på.Jag är nöjd med vad jag kommer hem med, det är det viktigaste. Försöker hitta nya spår att följa, vill ogärna upprepa mig. /Matti

Det svåra är inte att hitta något att fota och sen dela med sig av, utan att begränsa sig har jag upptäckt.
Ett, tre, sex och sju är de jag fastnar för idag. Om en vecka kan jag tycka annorlunda. Inte för att jag inte vet vad jag vill utan för att vissa bilder behöver bo in sig mer än andra. Till exempel är jag själv sällan nöjd med speciellt många av mina bilder samma dag som jag har tagit dom.
Vimmelkantsbilder är kul just för att de är luriga, men de håller inte lika länge (i minnet) som exempelvis 1:an eller 6:an.
De försvunna ormingebalkongerna… skulle inte förvåna mig om det kommer gräsliga uterum där. Dom som påminner om undulatbadkar som man hänger på fågelburen. Dessa tarvliga utväxter i glas och profilaluminium som folk använder som förråd och där vi andra måste glo på skiten, du vet. Jasså, du har ett sånt? Förlåt…
/tim

Badkar har jag, men ingen undulat. Betr balkonger har jag originalet och tror inte att jag som hyresgäst någonsin får ngt annat. De flesta lägenheter har eget förråd så det blir nog ingen junkstation, men kanske ett prydligare inglasat uterum. Vi får se.
I den här bloggen känner jag f n inga begränsningar. Den är mitt skissblock, här slänger jag in utkast, som kanske ger upphov till uppkast och bortkast, eller till utskrift och glas och ram. Andra bilder är illustration till texten, eller för att göra densamma mer lätt att ta sig genom. Men det är olika dag för dag.

Stängt för kommentering.