Kategorier
Stockholm

Guldgruvan

Läste någon bloggare som köpt ett nummer av tidskriften FOTO från 1984 på en loppis. Jag har FOTO från 1971-1974 och när jag slumpvis rycker ett nummer ur tidskriftssamlaren för 1971 är det marsnumret. Tämligen exakt 40 år gammalt med andra ord!

Filmen ”Mazurka på sängkanten” recenserades men intressantast är det fotoreportage över åtta sidor från Mallorca av Anders Petersen och Kenneth Gustavsson. ”Det är utsiktslöst att försöka ge en nyanserad eller objektiv bild av vår Mallorcaresa. Vi kan berätta om hur vi tyckte och vad vi såg, och samtidigt försöka hålla oss så ärligt som möjligt till våra intryck”, säger Anders Petersen.

I didn´t do it, I wasn´t there

Nästa nummer jag får i min hand är nummer 12/1971. En 22-årig Björn Dawidsson får sex sidor. Bildtexter? ”Behövs inte” säger han. ”Detta är en massa lösryckta bilder utan tema, de får tala för sig själva. Jag har inget att säga!”

Henri Cartier-Bresson uppmärksammas i nummer 11/1971. ”Jag vill vara anonym, osynlig, komma med ljudlösa steg, undvika frågor från omgivningen.” Cartier-Bresson var känd som fotograf, men okänd som person. När han vid ett tillfälle kom med sina Leicor över axeln hörde han en person bakom ryggen tydligt utbrista: ”Se där ännu en galning som tror han är Cartier-Bresson…”

Spar resten till ett annat tillfälle, men det känns redan lite som en guldgruva.

4 svar på ”Guldgruvan”

Dubbeporträttet känns spännande. Fint, mjukt ljust och inte för mycket skärpa. Antar att det är två snubbar ur verkligheten på vardera sidan av glaset i t-banan/spårvagnen?
/tim

Jepp, två snubbar ur verkligheten. The Bono look-alike speglar sig i glaset medan den andre står på andra sidan om det. Rätt igen, m a o. Spårvagn!

Tack Malin. Barn är tacksamma att fotografera och det gör jag ju i veckorna när jagplåtar mina elever för vårt veckobrev. Så jag har koll på dem även när jag inte är i tjänst 🙂

Stängt för kommentering.