Kategorier
Manchester

Manchester #4 – Ein Engelsmann in Manchester

Har lyckats sätta morgonrutinerna. Frukost kl 8 och iväg kl 9. I dag betar jag av tågstationerna Piccadilly och Victoria. Piccadilly är en klassisk station med sitt välvda tak med fackverkskonstruktioner. Frågar bobby om jag behöver tillstånd för att få fota här. ”No, just go ahead!” Det blir mest miljöbilder, turistbilder, hjälpbilder för minnet.

Packing up is hard to do

En bit bort ser jag jätteköpladan the Arndale och börjar gå åt det hållet. Om hörnet ligger katedralen och Victoria station. Ser ingen att fråga och även här tar jag några snabba miljöbilder.

Biljettluckor på Victoria station

Läste på lite innan jag åkte och har därför lagt Chetham´s Library till ”borde kanske kolla in”-listan. Entrén är försedd med bom, vändkors och vakt i kur. Jaha?! Säger frågande till vakten att jag vill besöka biblioteket. ”Jasså, det vill du!” Han sticker åt mig ett papper: ”Read it!” Sen: ”Turn it!” På baksidan finns en karta som visar vägen till biblioteksdörren där jag ska ringa på. ”Don´t go anywhere else!” ”Turn around”, säger han till sist och ger mig ett gult besökarmärke. Vågar inget annat än att följa instruktionerna.

Nere korridoren på Chetham´s Library. Känner ni lukten av flera hundra år gamla böcker?

På det gamla biblioteket sticker en frän doft av gamla böcker i läderband. Böckerna står väl skyddade i bokskåp eller bakom avspärrningar. Här i en alkov mötte Freidrich Engels, som bodde i Manchester ett par år i mitten på det nittonde seklet, 1845 Karl Marx, som rest upp från sin dåvarande hemstad London. På vägen ut skymtar jag eleverna som går här, på Chetham´s School of Music.

Går in på The Old Wellington för en matbit. Även här får jag provsmaka alen, innan jag bestämmer mig för en Cumberland. Några pubar ingår i CAMRA, Campaign for Real Ale, och det finns fem olika ”staggers” (stagger=ragla), aleturer att vandra, utgående från tågstationerna. ”On the road again” spelas och det är dags att gå.

Mitt i shoppingstråket har en telecomfirma lagt ut ett schabrak med en drake på. En fotograf står med kamera och stativ för att plåta hågade. De instrueras att ställa sig på drakens huvud: ”Surf, surf!” upmmanar fotografen och killen intar en surfposition. Där fotografen står blir det en 3D-effekt. Vi hinner snacka lite om Fuji X100, som han genast känner igen. En gatumusikant spelar ”Scarborough Fair” på såg.

Hittar kanalen igen, som här går i en tunnel. Den går jag också i. I underjorden sitter en man och bidar sin tid.

Hushåller bättre med X100-batteriet, helt enkelt genom att stänga av kameran under perioder av enbart förflyttning. Tar ändå en siesta på rummet och laddar samtidigt nämnda batteri.

2 svar på ”Manchester #4 – Ein Engelsmann in Manchester”

Jag måste bara ta att kommentera ditt inlägg från Manchester. Att få hänga med på en tur i Manchester via din blogg är inte fel. Dina bilder med text därtill är alltid lika spännande att följa. Bilden på korridoren på Chetham´s Library är ju bara så bra, ljuset och det sparsamma färgerna. Det är nästan lite Harry Potter känsla över korridoren.
Ha det bra Matti//Sven

Ja du måste bara hänga med, det kommer några bra så småningom 🙂
Kanske var det Harry Potter som mötte upp Marx?
Tack, Sven. Kul att du tittade in!

Stängt för kommentering.