Kategorier
Stockholm

Avvisningen från Gullmars – upplösningen

Blev i torsdags (26/5) avvisad från biljetthallen Gullmarsplan Stockholm, när jag fotograferade kollektivtrafikanter till från tunnelbana och buss. En ”gruppcoach” påstod att det inte var tillåtet utan tillstånd.

Senare samma kväll mejlade jag SL:                                                                                             ”Jag undrar vad SL har för policy ang fotografering i tunnelbanan, på stationer etc. Är s k gatufotograf och fotograferar människor i deras vardag och i urbana miljöer, som ju tunnelbana är.”

Svar från SL Kundtjänst:

”Om du vill fotografera och filma i SLs miljöer för privat bruk behöver du inte söka tillstånd, så länge du inte påverkar eller stör den dagliga verksamheten. Har du ett kommersiellt syfte med att filma eller fotografera behöver du söka tillstånd för detta. Det gör du direkt hos den trafikentreprenör som ansvarar för trafiken. För tunnelbanans del är det MTR. Eftersom det kommer många förfrågningar om att filma och fota i tunnelbanan är bra att vara ute i god tid med ansökan. Handläggningstiden är två veckor.”

Väskor fulla med hemligheter

Svarade på mejlet:                                                                                                           ”Anledningen till min fråga är att jag i dag fotograferade i biljetthallen, Gullmarsplan. Stod inte i vägen eller hindrade någon eller något men blev avvisad av en ”gruppcoach” som hävdade att fotografering utan tillstånd inte är tillåten. Med ert svar i ryggen, hur ska jag bemöta liknande påståenden?”

Svar från SL Kundtjänst:
”Som sagt var, du kan fotografera så länge du fotograferar för privat bruk och inte stör omgivningen.
Du kan alltid hänvisa till SLs bestämmelser som finns på hemsidan:
http://sl.se/sv/Om-SL/Det-har-ar-SL/Filma-och-fota/

Information

På fredagseftermiddagen passerade jag Gullmarsplan igen. Stannade och kollade efter gruppcoachen för att visa honom vad SL Kundtjänst skrivit men hittade honom inte.

En intressant fråga är ju då vad som är ”för privat bruk”. Den ställde jag till SL. Då blev någon lite sur.

Svar från SL Kundtjänst
”Tack för ditt e-brev. Detta är inte en diskussion i semantik utan bara ett konstaterande att om man är en privatperson som vill ta foton eller filma i SL:s områden är det fritt fram att göra så. När man representerar en grupp, organisation, företag eller dylikt måste man söka tillstånd.”

Alles klar!

Har sedan dess spanat efter gruppcoachen varje dag när jag passerat Gullmarsplan på väg hem efter jobbet men inte sett honom. Nu lägger jag ner eftersöket. Han kanske dyker upp nästa gång jag stannar för att fotografera.

2 svar på ”Avvisningen från Gullmars – upplösningen”

Stängt för kommentering.